The Musical Box: En rå och vildsint ton

lördag 27 augusti 2016

En rå och vildsint ton

JEFF BECK – WIRED – 1976

Jeff Becks sågs som den tredje bäste av ”Big Three” av dem som passerade genom Yardbirds i mitten och slutet av 60-talet. Jimmy Page och Eric Clapton ansågs av de flesta vara skickligare.
Så är det om man ser enbart till deras berömmelse och hur många skivor de sålt. Där hamnade den kompromisslöse Jeff Beck långt efter.

Men efter att ha hört först Becks första riktiga soloplatta Blow By Blow och efter det också uppföljaren Wired är jag beredd att vända på ordningen i ”Big Three”. Jeff Beck visade med de båda plattorna att han var så mycket mer än ”bara” en begåvad och skicklig blues- och rockgitarrist.
Blow By Blow och Wired är inga rockskivor, det är jazzrock, högoktanig, explosiv och mycket innovativ jazzrock. Båda plattorna är helt instrumentala och musiken bygger givetvis på Becks gnistrande gitarrspel.

Men det är ingen Yngwie Malmstensk gitarronani. Musiken är i jämförelse finstämt känslosam och har en mycket tilltalande ton.

Wired är uppföljaren från året efter och fortsätter där Blow By Blow slutade, men har ett något råare och vildsintare uttryck ton som kanske gör den än mer spännande för gamla rockers.

De blixtrande funkriffen i Led Boots och de fräsande riffen i Come Dancing tar andan ut kroppen. Och då har vi bara kommit till de två första låtarna...

Nr: 2053/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar