The Musical Box: Canned Heat på fel plats

torsdag 11 augusti 2016

Canned Heat på fel plats

CANNED HEAT – ONE MORE RIVER TO CROSS – 1973

Det gäller att vara på rätt plats vid rätt tillfälle. 1991 blev filmen Commitments en enorm succé, inte minst på grund av musiken. Soundtrack-skivan sålde miljoner tack vare låtar som Mustang Sally, en blandning av klassisk amerikansk rhythm´n´blues och soul.
På 80-talet var det Blues Brothers som fick skivköparna att öppna plånboken för ungefär samma grej. Men när Canned Heat gjorde precis sån musik 1973 på plattan One More River to Cross blev de till och med utsparkade från skivbolaget Atlantic. Sånt skräp!

Men de hade å andra sidan ett helt annat utgångsläge. Canned Heat var ett etablerat, nästan legendariskt bluesrockband med låtar som On the Road och Going Up The Country bakom sig.

Det var för låg kvalitet helt enkelt. Blues Brothers var ett gäng komiker och Commitments bestod av en samling studiomusiker och musikalartister. För Canned heat-fansen var One More River to Cross en besvikelse.

Visst lirar Canned Heat bluesrock, men av någon anledning fick de för sig att slänga in en tung blåssektion. Det låter faktiskt ganska märkligt! Man får nog vara en ganska hårdhudad Canned Heat-fan för att hitta något bra här.

För egen del gillar jag gamla Lieber/Stoller-örhänget I´m A Hog For You Baby. Det är nog den enda. Men Canned Heat är givetvis ursäktade. Bandet var inne i en tung period. Frontmannen Al Wilson, sångare och gitarrist, var inte längre i livet.

De hade dessutom precis blivit utkastade från sitt gamla bolag Liberty efter ett par riktigt taskiga album. Atlantic gav dem en chans till. Men gillade inte vad de fick.

Men när filmen Blues Brothers blev var mans egendom några år senare, då var det en annan sak. Vilket skivbolag det var? Atlantic så klart.

Nr: 1348/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar