The Musical Box: Två sidor av Focus

onsdag 24 augusti 2016

Två sidor av Focus

FOCUS – MOVING WAVES – 1971

Hocus Pocus är Focus största hit och mest kända låt. Kanske är det deras enda riktigt välkända?
Det är första spåret på denna LP, som av många hyllats som gruppens storverk.

Den är dock inte särskilt representativ för progrockrockarna Focus. Hocus Pocus är egentligen ett ganska vanligt hårdrocknummer med riff som samtida hjältarna Deep Purple eller Uriah Heep inte hade skämts för att göra. Thijs van Leers joddlande hade dock inte varit något för vare sig Ian Gillan eller David Byron.

Moving Waves är holländska Focus andra album och en klar utveckling från starten med In And Out Of Focus.

Från en tydlig progrockinriktning med Jethro Tull som förmodade förebilder tog Focus här steget mot den symfoniska progressiva rocken, vilket senare skulle brisera på storverket Focus 3.

Moving Waves status som storverk kan dock diskuteras. Dock inte vad det gäller a-sidan, som inleds med Hocus Pocus och dessutom innehåller läckra lilla stycket Janis.

Samarbetet mellan Thijs van Leer på främst flöjt och gitarristen Jan Akkerman är centralt för Focus musik och är det som skapar den spänning som är så nödvändig för ett verk av denna art.
Tveksamheterna finns i stället på b-sidan som helt och hållet upptas av 22 minuter långa Eruption. Det är inget dåligt stycke i sig, men känns i sammanhanget lite väl långt och inte helt tillfredsställande att lyssna på.

Eruption är inte tråkig på något sätt, men har en tendens att i längden bli ganska tjatig. Den nedkortade version som finns på Focus At The Rainbow är lite mer lagom.

Det finns andra liknande verk som jag tycker är intressantare. Emerson Lake & Palmers Tarkus är ett exempel. Och inte minst Jethro Tulls Thick As A Brick.

Nr: 1877/2222

1 kommentar:

  1. Deras största hit och mest kända låt hette Sylvia #4 UK

    SvaraRadera