The Musical Box: En mix av chansons och progrock

söndag 7 augusti 2016

En mix av chansons och progrock

CATHERINE RIBEIRO + ALPES – LA DÉBOUSSOLE – 1980

Sista LP:n Catherine Ribeiro spelade in ihop med sina Alpes blev en snygg avslutning, en sjysst sammanfattning och en ledtråd till vad som skulle hända sen. Samtidigt är det en typisk tidig 80-talsinspelning med lite för mycket synthar för att det ska låta riktigt bra.
Franskportugisiska Catherine Ribeiro och hennes band Alpes var i början av 70-talet ett av Frankrikes mest spännande progressiva rockband som mixade fransk folkmusik med progressiv rock och psykedelia. Albumet Paix från 1972 är en legendarisk LP för dem som var med på den tiden.
La Déboussole är det elfte och sista albumet gruppen spelade in. Efter den här skivan påbörjade Ribeiro en tämligen framgångsrik solokarriär men höll sig då till chansons och mer lättsmält popmusik. Att det var dit hon var på väg märks tydligt på la Déboussole, vilket gör skivan till en lite märklig blandning av chansons och progressiv rock.
LP:n stora ögonblick är avslutningen med magiska Paix, en över tio minuter lång psykedelisk utsvävning fullt i klass med Pink Floyds A Saucerful Of Secrets eller brittiska jazzrockexperimentet Catapillas båda album. Catherine Ribeiro har en sångröst som ibland tål att jämföras med Janis Joplin vilket hon visar här.

Paix var också den stora höjdpunkten på albumet med samma namn från 1972. Denna nyinspelning känns ovanligt lyckad även om den inte kan mäta sig med originalet.

Därmed är vi framme vid mitt ”problem” med La Déboussole – jag tycker det är lite för mycket synthar för att det ska låta riktigt bra. 

Nr: 538/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar