The Musical Box: Hey Bulldog räddar Yellow Submarine

onsdag 3 augusti 2016

Hey Bulldog räddar Yellow Submarine

BEATLES – YELLOW SUBMARINE – 1969

En soundtrack från den tecknade filmen med samma namn. Okej så långt. LP:ns berättigande kan dock ifrågasättas. Dels är skivan bara delvis intressant, dels är det mesta redan utgivet på andra skivor.
Yellow Submarine hittar man ju på Revolver och All You Need Is Love finns på Magical Mystery Tour. Låt vara att 1969 fanns inte den skivan på LP i Europa utan bara på den där berömda dubbel-EP:n, så det är väl okej då.

Men man ska också lägga till att Only A Northern Song var en outtake från inspelningen av Sgt Pepper och Hey Bulldog spelades in i samband med Lady Madonnainspelningen.

Det är dock helt okej jämfört med b-sidan. Baksidan av LP:n Yellow Submarine består nämligen av ”riktig filmmusik” inspelat av en orkester under ledning av George Martin. Musik som nog kan anses ha ett tämligen begränsat värde till och med för beatlesfansen.

Men det går så klart att ha roligt ihop med den här soundtracken ändå. Hey Bulldog är en lysande låt och John Lennons minst sagt skruvade textrader är mycket underhållande. Jag påstår att det är skivans bästa spår. Man kan nog utan större risk hävda att det är den låten som räddar skivan.
Pauls bidrag med All Together Now har beskyllts för att vara lite för barnslig, men den är humoristisk och melodin lyckas på något sätt skapa sin egen magi, ungefär som Ob-La-Di Ob-La Da...och då förstår ni säkert vad jag menar. Som filmmusik skulle skivan kunna vara intressant. Som ett i raden av Beatles album har den bara marginellt intresse.

Nr: 1338/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar