The Musical Box: Esse-one-esse-two-esse-three

tisdag 2 augusti 2016

Esse-one-esse-two-esse-three

NATIONALTEATERN – LUFFARROCK – 1981

Luffarrock har inte klarat sig särskilt bra fram till nutid. Jag tycker den blivit lite tråkig. Det är en av Nationalteaterns musikteaterpjäser som lagts över till vinylskiva, vilket är en svårighet i sig.
Att stora delar av skivan är dialog eller monolog samtidigt som handlingen är lite svår att följa gör att skivan inte är särskilt rolig att lyssna på ju för tiden. Pjäsen handlar om två ungdomar, Linda och Honken, som smyger sig in i ett övergivet hus och där träffar ett gäng luffare. Där berättas sedan ett antal historier.

Luffarrock var ett beställningsjobb från Rikskonserter och spelades under 1974 och 1975 på skolor i Stockholm och Gotland.
Tyvärr går mycket av musiken förlorad på vägen. Jag är helt övertygad om att den fungerade utmärkt eller ännu bättre när den spelades upp under teaterpjäsen. Men här blir det något helt annat, musiken går vilse bland dialogerna och blir även den lite ointressant.

Tyvärr, säger jag eftersom musiken till alla delar är Ulf Dagebys verk och därmed kvalitet.

Så för att ge Dageby upprättelse medger jag att låtarna Rädd och Han håller mig i handen är två spår som man skulle kunna ta med på en extended version av en Greatest Hits-platta med Nationalteatern.

Luffarrock 1 och 2 gillar jag också och påstår sen att Lurkdrennen Blues är skivans bästa spår. Esse-one-esse-two-esse-three...

Nr: 1149/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar