The Musical Box: Dansk hippiepop med mycket humor

fredag 12 augusti 2016

Dansk hippiepop med mycket humor

STIG MÖLLER – KAERLIGHEDEN LET PÅ TÅ – 1972

Jag misstänker att ansvariga på CBS fortfarande går och kliar sig i huvudet över varför de lät Kim Larsen och Stig Möller göra LP:n Vogt dem for efterligninger, en inspelning från musikfestivalen i Silkeborg 1978 med Larsens hobbyband Starfuckers.
Det är en numera ökänd liveplatta där bandet och de två polarna blir mer och mer berusade för varje låt... Så går det när man låter två livsnjutare kampera ihop på ett ställe där det serveras massor av öl.

Kim Larsen är knappast okänd för den svenska publiken, Stig Möller känner förmodligen betydligt färre till. Jag har också dålig koll.
Men ska man döma efter den här LP:n, hans första, är han samma andas barn som Kim Larsen. Det är roligare om det är roligt, hellre det än att det blir bra. Kaerligheten let på tå är en synnerligen charmig dansk med en halvt galen vindögd blick och en stor portion humor. Lite jazzigt, folkmusik, pop och faktiskt lite samba också...

Den som vill kan säkert dra paralleller till Tyrannosaurus Rex, de där tidiga helskumma hippieplattorna Marc Bolan låg bakom under slutet av 60-talet.

Okej, det är både charmigt och kul, men samtidigt ganska påfrestande. Jag är inte helt säker på att jag kan rekommendera någon att skaffa Kaerligheten let på tå, särskilt då den tydligen är ganska svår att hitta och därmed betingar ett tämligen högt pris.

Nr: borttagen från samlingen, såld.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar