The Musical Box: Ett knastertorrt och osentimentalt sound

lördag 20 augusti 2016

Ett knastertorrt och osentimentalt sound

PHILLIP WALKER – TOUGH AS I WANT TO BE – 1984

Phillip Walkers blues har ett knastertorrt och osentimentalt sound. Det är sån där blues som är svår att hålla från sig. Det är musik som efter ett tag kryper in under skinnet och det går feberysningar längs ryggen när Walker river av sina riff.
Det är möjligt att Phillip Walkers tid i ökenvarma Texas och senare i södra Kalifornien präglat hans musik, som är sparsam men samtidigt kraftfull och krävande. Tough As I Want To Be är ett album som helst ska få tid på sig. Man behöver nog spela skivan några gånger för att verkligen uppskatta den.

Att Walker i en del spår tar hjälp av en kraftfull blåssektion är både överraskande och spännande. Det är möjligt att det är där charmen med denna LP ligger.

Eller så är det kontrasten mellan det torra ökendammet och det blodfyllda som skapar spänningen.

När Phillip Walker dog 2010 hade han en lång karriär bakom sig, som började redan på 50-talet på lokala klubbar i Texas. Det finns märkligt få LP- eller CD-skivor med hans musik inspelade, totalt bara ett tiotal.

På 60-talet höll han till i södra Kalifornien och spelade då också in en del singlar för lokala skivbolag.
Tough As I Want To Be är kanske inte en av de stora bluesplattorna och räknas till hans främsta, men inte absolut bästa. Kännarna av hans musik menar att Someday You´ll Have These Blues från 1977 är hans största ögonblick. Om det är så kan jag inte svara på, Tough As I Want To Be är den enda av Walkers skivor som letat sig till min samling.

Nr: 1795/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar