The Musical Box: Snygg debut av ZZ Top, men lite tråkig...

lördag 6 augusti 2016

Snygg debut av ZZ Top, men lite tråkig...

ZZ TOP – FIRST ALBUM – 1970

Jäpp, så här ska bra bluesrock låta. ZZ Top gjorde en snygg debut, absolut. Så tyckte jag då, för många år sedan när jag hörde den för första gången, och så tycker jag nu också. Men jag kan inte påstå att musiken är särskilt upphetsande...
...vilket är en känsla jag kommer ihåg från förr också. ZZ Top talar inte till mitt hjärta, når inte hela vägen fram. Den känslan förstärkt kraftig när jag nu hör skivan igen. Det är snygg, välpolerad och framför allt välproducerad bluesrock.

Radiomässig absolut, vilket – som jag förstår det nu – är ett kännetecken för ”Texas blues”. Det ska tydligen låta lite syntetiskt.

Jag antar att Brown Sugar är den mest kända låten från skivan.

Förmodligen inte för sin egen skull, utan för att Rolling Stones spelade in en betydligt mer känd – och blodfylld låt – med samma namn, vilket är det enda de båda låtarna har gemensamt.

Brown Sugar är dock ett av den här skivans starkare spår, även om den i ZZ Tops tappning blir till en tämligen ordinär bluesrocklåt.

Backdoor Love Affair och Certified Blues är låtar jag antecknar framtida bruk. De kan säkert bli bra att plocka fram nån gång när man vill lyssna på sjysst bluesrock utan att behöva anstränga sig för mycket.
Resten av låtarna på skivan har jag svårare att ta till mig. Det är sån där musik man kan höra i bakgrunden på varenda amerikansk roadmovie. Soundtracklåtar med andra ord, vilket osökt får mig att komma in på ämnet bakgrundsmusik...

Nr: 1530/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar