The Musical Box: I krautrockens mörka källarvalv

söndag 30 oktober 2016

I krautrockens mörka källarvalv

AGITATION FREE – MALESCH – 1972

Djupt nere i krautrockens mörka källarvalv finns en oansenlig dörr, svår att upptäcka för den som inte känner till den. För den som vågar öppna denna väg till det okända väntar oanande sensationer.
Det är i detta dunkel, där den metalliska och syrliga doften av aktivt syre fyller luften och gör den svår och farlig att andas, man hittar Agitation Frees första album Malesch, ett av krautrockens allra främsta verk.

Agitation Free levde i gränslandet mellan pinkfloydiska muisklandskap och knastertorr tysk electronica. Men fantasieggande inslag av världsmusik hittade bandet en alldeles egen formel och nyckel till krautrockens innersta själ.

Jag påstår att det är spacerock med inslag av jazz och världsmusik. Det djärva greppet att använda sig av arabisk musik gör Malesch till både banbrytande och futuristiskt.

Den som hör skivan för första gången idag skulle aldrig kunna datera den till tidigt 70-tal, möjligtvis det sena 90-talet.
Agitation Free har en anmärkningsvärt självsäker och kaxig attityd trots att Malesch är bandets debutplatta. Men när LP:n spelades in hade bandet redan flera år bakom sig och hade redan innan inspelningen gjort sig känt som en lysande liveakt som hittat sin alldeles egen abstrakta väg till krautrockens sanning.

Det var nog ingen tillfällighet att Agitation Free bjöds in till att spela under OS i München 1972 (men om de verkligen gjorde det, och i så fall i vilket sammanhang känner jag inte till).

Jag är så klart lyrisk över detta album. Malesch är en sån där LP som inte går att låta bli att lyssna på när man får syn på den i skivsamlingen. Och varje gång upptäcker jag nya saker jag inte insett tidigare.

Fascinerande lyssning är bara förnamnet. Malesch är tveklöst en viktig del i det invecklade pussel som skapade krautrocken. Det är därför ett verk som bör angripas med stor respekt.

Men tro inte att det finns några genvägar. Det är inte det album man ska börja med. Den som inte letat sig fram på de oupptrampade stigar som går via Ash Ra Tempel, Tangerine Dream, Neu, Harmonia, bör tänka sig för.

Nr: 371/2222

5 kommentarer:

 1. Hej Olle
  Det skulle vara intressant att veta vart du köper dina skivor i Tyskland.
  Med vänlig hälsning
  Kenneth

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns säkert flera sajter, men det nhär tycker jag är ett bra ställe: http://www.green-brain-krautrock.de/

   Radera
  2. Har för mig att du i början skickade efter skivorna från Skurup, Skåne. Lite dyrare men känns säkerligen tryggare för många, vet inte om det är okej med namn, så utelämmnas.

   Radera
  3. Helt ok med lite reklam för så trevliga ställen, Record Heaven i Skivarp är kanonbra. Där har en och annan skiva inhandlats också.

   Radera
 2. Hej Olle
  Det skulle vara intressant att veta vart
  du köper dina skivor i Tyskland?
  Med vänlig hälsning
  Kenneth

  SvaraRadera