The Musical Box: Ambitiöst projekt av Frank Bornemann

torsdag 21 december 2017

Ambitiöst projekt av Frank Bornemann

ELOY – REINCARNATION ON STAGE – 2014

Nu är jag imponerad. Eloys första liveplatta sedan 1978, nästan 40 år alltså, är betydligt mycket bättre än jag trodde. Det är ett mastodontverk på hela tre vinylskivor (en dubbel-CD), så man får tillräckligt. Omslaget är dessutom läckert, välgjort och fantasifullt, där Frank poserar i en venetiansk mask.
Jag hade faktiskt lagt Eloy åt sidan för ganska länge sen. Visst var det lite intressant med atmosfäriska album som Visions och Oceans 2 men med tanke på att det var närmare tio år sedan senaste skivan trodde jag inte det skulle dyka upp något nytt från de här gamla tyska hjältarna. Men Reincarnation On Stage imponerar, och funkar. Trots det nästan gigantiska innehållet, som sträcker sig från Eloys tidiga år fram till 90-talet, är det ett album jag gärna spelar flera gånger i rad.
Skivan spelades in under Eloys turné 2012-2013, vilket jag missade helt eftersom jag då trodde att Eloy gått till historien för länge sen. Men Reincarnation On Stage visar något helt annat. Det är ett kompetent livealbum där Eloy verkligen visar varför de bör räknas in bland de främsta tyska banden i genren atmosfärisk, pinkfloydisk rockmusik.
Jag tvekar att kalla det krautrock, men det är förmodligen där Eloy hör hemma vad jag än säger. Men skivan bör rimligtvis tilltala fler än bara de närmsta fansen. Jag måste också påpeka att ljudet är fantastiskt bra. Men så tog det också Frank Bornemann flera år att färdigställa detta mycket ambitiösa album.

Som nästan alltid när det handlar om Eloys produktioner är det helheten som är målet, inte delarna. Därför känns det nästan omöjligt för mig att välja ut några särskilda låtar eller avsnitt.

Detta säger jag trots att låtarna inte är hämtade från en endas konsert utan är utvalda nummer från hela turnén. En Best Of skulle man kunna säga. Men om jag blir tvingad får jag väl ändå nämna Poseidon´s Creation som albumets huvudnummer. Det är ju alltid ett säkert kort.

Nr: 395/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar