The Musical Box: Good Rats i hårdrockens utmarker

torsdag 14 december 2017

Good Rats i hårdrockens utmarker

GOOD RATS – FROM RATS TO RICHES – 1978

Kan det vara så illa att det enda Good Rats är ihågkomna för är att de en gång i tiden varit förband till Styx? Det påstås nämligen vara en av höjdpunkterna för Good Rats, som många (amerikanska) bloggare i ämnet kommer ihåg.
From Rats To Riches är också en höjdpunkt, men den har färre koll på. Det är ett lysande artrockalbum, ett av Good Rats främsta. Amerikanska Good Rats är ett knepigt gäng. Det handlar knappast om lättillgänglig pudelrock och standardiserade gitarriff.

Good Rats tassar runt i hårdrockens vilda utmarker, letar sin egen väg, snor ett riff här och ett annat där och bygger sen upp något helt eget. From Rats To Riches är ett lysande exempel på detta. Det är inte någon tillfällighet att skivan gavs ut av Harvest, som normalt ägnade sig åt storheter som Pink Floyd, Eloy och andra progrockdemoner.
From Rats To Riches kan knappas påstås vara ”kommersiell” (vilket förmodligen är en av anledningarna till Good Rats status som förband). Musiken är kanske inte direkt ”svår”, men absolut inte lätt att ta till sig

Good Rats tänjer, trixar, testar och når gränser som kan vara svåra att uppskatta. Men när man väl tagit sig in i deras skruvade musikvärld är From Rats To Riches en LP som bara går att älska.

Nr: 1213/2222

2 kommentarer: