The Musical Box: En blodig japansk historia

söndag 3 december 2017

En blodig japansk historia

COSMOS FACTORY – AN OLD CASTLE IN TRANSYLVANIA – 1973

Jag har bloggat om min skivsamling sedan 2009 och börjar nu närma mig det som finns längst nere på botten i den grumliga damm som är min skivsamling. Somliga jag känner (ganska väl) påstår dock att det är en dypöl och ingen damm. Där lever nämligen ett antal tvivelaktiga existenser.
Ja, man kan nog påstå att jag nu börjar närma mig sanningen och själva essensen av det som är min skivsamling, det som genom åren formats och gjort den till vad den är. Det är skivor som inte har mycket gemensamt med de popalbum som simmar omkring på ytan i min trädgårdsdamm och lekfullt sprutar små vattenkaskader.

Nej, det är de svåra och tunga sakerna, som första skivan med japanska Cosmos Factory, ett psykedeliskt proggressivt album med ett namn som anspelar på greve Dracula och blodiga historier om vampyrer; An Old Castle In Transylvania.
Om det verkligen är så vet jag inte. Cosmos Factory sjunger på japanska och jag förstår inte ett enda ord. Japanskan är för mig ett överraskande vackert språk när man hör det sjungas. Men musiken Cosmos Factory förmedlar är allt annat än det.

Så fort denna LP hamnar på skivtallriken blir stämningen i rummet dyster och svår. Cosmos Factory arbetar hårt med keyboards och trots att musiken snabbt växer till ett inferno går känslan inte att skaka av sig.
När våldsamt distade gitarrer också blandar sig i historien blir det gastkramande. Gitarriffen är inte särskilt originella eller uttrycksfulla, men det är mycket och håller på länge. När sången kommer in uppstår en kort stund av förvåning.

Sångaren har ett helt annat uttryck, behaglig och välljudande, men det låter mer som eurovisionschlager än något annat. Märkligt nog fungerar denna minst sagt underliga blandning just på den här platsen. Cosmos Factory lyckas skapa den stämning och de känslor de är ute efter.

Jag påstår inte att detta album är särskilt viktigt eller intressant ens för att komma från Japan. Det gjordes bättre progressiv rock där av andra både tidigare och senare.

Men jag kan inte låta bli att tycka om detta album för dess mörka och dystra uppsåt och att musiken med sådan lätthet smyger sig på och lyckas skapa en så märklig stämning.

Japanska Cosmos Factory var ett märkligt band, som under början och mitten spelade in fyra album, alla helt olika. Första skivan är denna udda skapelse. De hoppade sedan mellan diverse musikstilar för att på sin sista inspelning landa i något som inte kan vara något annat än metal.

Nr: 211/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar