The Musical Box: The Whos rockdokumentär

lördag 16 december 2017

The Whos rockdokumentär

THE WHO – THE KIDS ARE ALRIGHT – 1979

The Kids Are Alright är ett album man inte tror man behöver förrän man har det. För det verkar ju inte särskilt intressant; en samling gamla livelåtar och radioinspelningar som tillsammans blir soundtracken från The Whos rockdokumentär The Kids Are Alright.
Men oj, vad rolig den här plattan är. Det är röj, det är Townshends sönderslagna gitarr och det en våldsam medley; Join Together/Roadrunner/My Generation Blues. De som till äventyrs ”bara” har LP-skivorna missar den där medleyn och nån låt till, på CD-pressningen från år 2000 hade det lagts till några låtar. 15 låtar på den dubbla vinylpattan och 17 på CD:n.
Det var inte meningen att jag skulle ha den här skivan alls. Jag köpte den i ren frustration över att det just den dagen jag var i skivaffären inte fanns något annat med The Who inne. Det var i början av 90-talet och då hade Pete Townshends stjärna bleknat, Roger Daltrey klippt håret och The Ox var det ingen som brydde sig om vad han gjorde.
Ljudet, oavsett om det vinyl eller CD, får man inte bry sig så mycket om den här gången. Det är inte särskilt lysande, det är som sagt rätt gamla inspelningar med allt vad det innebär. Det handlar i stället om känsla och närvaro.

The Kids Are Alright är inte direkt någon samlingsplatta, låtvalet räcker inte för det. Men de låtar som finns med får åtminstone mig i rätt stämning.

BBC:s radioinspelning av My Generation, Sparks från Woodstockkonserten, Won´t get Fooled Again och den där magiskt röjiga medleyn är skivans höjdpunkter för mig.

Nr: 1214/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar