The Musical Box: Ett franskt Samla Mammas Manna

tisdag 19 december 2017

Ett franskt Samla Mammas Manna

ART ZOYD – PHASE IV – 1982

Art Zoyd existerar i mellanrummet mellan progressiv rock, jazz och filmmusik. Musiken är uttrycksfull, ljudbilden komplex och lyssnaren får själv skapa bilder och sammanhang. Art Zoyd är andra generationens fransk progg, har rötterna i Rock In Opposition och har med säkerhet influerats av giganterna Magma.
Med mongolisk strupsång, en kyrkkör, stråkar, kraftfullt blås, elektroniska ljudeffekter, där piano är den sammanhållande länken, skapar Art Zoyd en helt egen musikalisk värld, som skulle kunna vara soundtracken till en abstrakt obskyr film, kanske en skräckfilm med montona upprepade sekvenser, ett blixtrande strobljus, färgexplosioner.
Musiken är atmosfäriskt komplex men minimalistisk där de konstruerade ljudbilderna tar med sig sin lyssnare ut på en fascinerande men synnerligen märklig musikalisk upplevelse.

Art Zoyd är nära besläktade med Samla Mammas Manna och absolut också med franska Etron Fou Leloublan. Att kategorisera musiken som jazz, som rock eller som något annat är givetvis helt omöjligt.

Art Zoyds fjärde fas, som gruppens fjärde album, anses av kännare vara ett av deras främsta verk, kanske det allra största.

Inledningen med pulserande Etat d´Urgence är galet häftig och öppnar direkt dörren in till Art Zoyds udda och skruvade musikaliska värld.
För den som gärna avnjuter Lars Hollmers musik och Samla Mammas Manna är Art Zoyd den naturliga fortsättningen. För den som uppskattar Magmas och Gongs avantgardistiska uttryck känns Art Zoyd igen.

Nr: 198/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar