The Musical Box: Från Autobahn till Electric Café

fredag 15 december 2017

Från Autobahn till Electric Café

KRAFTWERK – THE MIX – 1991

Detta album skulle mycket väl kunnat varit det sista från Kraftwerk. Det skulle kunnat vara ett samlingsalbum, eller än mer otänkbart, ett livealbum från dessa krautrockens giganter högst upp i den elektroniska musikens näringskedja.
Det blev inte Kraftwerks sista album. Det senaste i raden är Tour de France från 2003. Ingen säger att det inte kan bli mer. Frågan är bara när.
Det är inget samlingsalbum trots att alla låtarna på denna dubbel är återanvänt material från äldre tider. Alla låtar har mixats om och i vissa fall även arrangerats om. Tveksamt dock om detta är tillräckligt för folket utanför den innersta kretsen ska behöva lägga nån energi på albumet. The Robots är The Robots om än något annorlunda.
Ralf Hütter berättade när skivan gavs ut att dem tagit med sig erfarenheterna från att spela låtarna live till de nya ommixningarna, vilket förmodligen gör att en del av Kraftwerks gamla fans, som besitter kunskaper om bandets låtar ingen annan ens tänkt, uppskattar.

För vanliga dödliga, mig inräknad, kan man dock utan några som helst bekymmer se The Mix som ett väl avvägt samlingsalbum med låtar från stora delar av Kraftwerks karriär från när resan började på allvar med Autobahn fram till Electric Café.

Så The Mix är också ett album för den som bara vill ha hitlåtarna och inte vill dra på sig onödigt många vinylskivor. Men å andra sidan finns det bra samlingsalbum med Kraftwerk också.

Nr: 257/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar