The Musical Box: Beatles julsingel 1995

söndag 24 december 2017

Beatles julsingel 1995

BEATLES – FREE AS A BIRD – 1995

Nu är det julafton igen. Och den här gången firar vi tomtens återkomst med en beatlessingel...som inte är alls så gammal som deras andra låtar. 1995 blev den en stor nyhet och den perfekta julklappen till alla gamla popnördar.
Men om Free As A Bird verkligen var en så stor sensation som det påstods 1995 eller om det bara var en smart och gigantisk reklamgrej är fortfarande svårt att avgöra. Jag kommer ihåg att jag blev lite besviken när jag till sist fick höra låten

Mycket snack för ganska lite tyckte jag då. Som det där uppsnacket om Stones comeback med Steel Wheels...som visade sig vara en allt för väl uppblåst ballong, eller som...äh, det finns hur många som helst.
Free As A Bird skrevs en gång i tiden av John Lennon och han spelade också in en demotejp. Men mer blev det inte då, Lennon tog aldrig med den på någon av sina album. När Paul McCartney, George Harrison och Ringo Starr fick ta över rättigheterna den gamla tejpen använde de sig av den och lade på sina egna instrument och under ledning av Jeff Lynne. En inspelning som därefter lanserades som en ”ny” beatlessingel, vilket det tekniskt sett var...

Hur som helst blev det årets julklapp 1995 eftersom CD:n underligt nog släpptes i december...ett ofta återkommande sammanträffande i popvärlden. Som bonus fick man dock med tre låtar till; aldrig tidigare publicerade versioner av I Saw Her Standing There och This Boy samt jullåten Christmas Time (it´s here again). En låt som tidigare aldrig getts ut i större upplaga, bara till medlemmar i Beatles fanclub.

Nr: 8/CD-singel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar