The Musical Box: Made In Germany utan gränser

måndag 18 december 2017

Made In Germany utan gränser

MADE IN GERMANY – MADE IN GERMANY – 1971

Den här LP:n skulle vara värd att ha bara för låten Made In Germany, den är fantastisk. Men hela skivan är lika rolig. En smått naivt och galen platta där det inte verkar finnas några som helst gränser, utan att för den skull bli spretig eller ofokuserad.
Made In Germany var ett märkligt band till och med för ett gäng musiker som hade sitt ursprung i Berlins undergroundscen under det tidiga 70-talet. Made In Germany nöjde sig inte med influenserna från Jethro Tull, folkrock och psykedelisk pop, utan vävde också in kraftfulla moment av tysk folkmusik men också den experimentella krautrocken. Det är nog inte krautrock i dess egentliga mening, utan mer psykedelisk pop med ett nyfiket experimentellt anslag.
Det är inte konstigt att Made In Germany ansågs vara obskyra och svårförstådda redan på 70-talet. En jämförelse - ett tyskt Grus i dojjan men elektrifierade och vildare än så.

Själv gillar jag bandets tvetydiga kopplingar till Jethro Tull, Steeleye Span och Strawbs, som kan ha varit några av Made In Germanys större inspirationskällor.

Den kvinnliga sångerskan gör att jag också gärna vill jämföra med en tysk storhet som Tomorrow´s Gift, men med ett luftigare och lättare anslag.

LP:n på den ursprungliga metronomeetiketten från 1971 är idag givetvis väldigt svår att få tag på och dessutom ganska dyr. För några år sedan dök skivan dock upp som reissue både på CD och vinyl och går att få tag på främst hos tyska återförsäljare.

Made In Germany spelade bara in denna enda LP, men släppte ett par singlar, där sista livstecknet var 7-tummaren Magic Land 1974. Efter det försvann Made In Germany in i ett av de mörkare hörnen av den tyska krautrockhistorien.

Nr: 233/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar