The Musical Box: Politisk satir och teater

onsdag 20 december 2017

Politisk satir och teater

LOKOMOTIVE KREUZBERG – FETTE JAHRE – 1975

Fette Jahre sägs vara det mest lättillgängliga av de album Lokomotive Kreuzberg spelade in. Detta undergroundband från Berlin ägnade sig annars mest åt politisk progressiv musik och satirisk teater i samma anda som kollegorna Floh De Cologne.
Fette Jahre är också det politik och satir, men här ger bandet musikal- och populärmusik en känga. Men är man inte särskilt väl insatt i den tyska politiska situationen under det tidiga 70-talet eller musikalscenen, blir det underhållning ni stället för satir, vilket jag gissar att folket i Lokomotive Kreuzberg inte alls hade tänkt sig.

Men samma sak har ju svenska storheter som Nationalteatern, Motvind och liknande råkat ut för. De som inte var med på 70-talet ser inte meningen bakom utan tycker i allmänhet att till exempel Nationalteaterns Livet är en fest är en rätt ball text, vilket Ulf Dageby och Totta nog inte tänkt sig...

Även om Nationalteaterns och andra politiska proggbands texter, som Blå Tågets Staten och kapitalet, absolut borde vara lika viktiga och intressanta idag är det nog tyvärr så att politisk rockmusik har en begränsad livslängd.

Lokomotive Kreuzberg och Fette Jahre kan alltså, av den som vill, därför avfärdas som daterad och ointressant trots att det inte alls borde vara så. Men man kan inte ta ifrån Lokomotive Kreuzberg, Floh De Cologne och andra politiskt engagerade band att dem på sin tid hade stort inflytande på sin publik.
Jag blir också förvånad av den höga musikaliska kvaliteten. Lokomotive Kreuzberg var till skillnad från många svenska proggband ett drivet och skickligt rockband som utnyttjade sina resurser och kunskaper väl.

Musiken på skivan påminner ganska mycket om Mothers Of Invention. Man har med andra ord stor behållning av att lyssna på Fette Jahre nu för tiden också, även om man inte kan något om tysk 70-talspolitik eller ett enda ord tyska.

Nr: 1217/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar