The Musical Box: Ett mäktigt statement av Out Of Focus

torsdag 28 december 2017

Ett mäktigt statement av Out Of Focus

OUT OF FOCUS – OUT OF FOCUS – 1971

Out Of Focus är ett av krautrockens allra främsta. Den här LP:n - deras andra - är tyskarnas storverk. Ett rock- och jazzfusionalbum som inte är något annat än fascinerande. Ett mäktigt statement.
Det är inte särskilt underligt att detta album är en eftertraktad trofé bland både samlare av progressiv rock, krautrock och jazzrock. Out Of Focus hade en mycket originell stil, de hittade en egen nisch i krautrockens undre värld som de utvecklade och förfinade till något helt eget. Musiken har klara influenser från tidiga Jethro Tull, inte minst This Was, men också från bluesrock som Ten Years After.

Men det är inte där Out Of Focus lägger sin kraft utan tar även in intryck från Soft Machine och faktiskt Deep Purple. Att även nämna Amon Düül II tycker inte jag är fel, även om jag inte tror att Out Of Focus skulle tyckt så.
Trots namedropping av rockband är det i jazzrockens värld man ska placera den här skivan. Jag har dock inte hittat några direkta likar till Out Of Focus bland de brittiska samtida banden. Jag vill i det sammanhanget ändå nämna relativt okända amerikanska Julius Victor och brittiska underskattade Riff Raff som möjligtvis kan ha en del beröringspunkter med Münchens obestridda krautrockhjältar på 70-talet.

För den som blir intresserad kan jag nämna att bandets debutskiva Wake Up också är mycket spännande, även om den innehåller mer rock.

Tredje albumet och sista ”riktiga” plattan, dubbeln Four Letter Monday Afternoon har samma inriktning som detta album och jag påstår att det är ett minst lika starkt verk som den här skivan.

Det hade varit intressant att få följa Out Of Focus vidare. Men bandet blev tämligen kortlivat. Out Of Focus gav ut sina skivor på legendariska Kuckuck Records. När bolaget bytte inriktning blev de kontraktslösa, vilket var början till slutet för bandet som efter ytterligare några inspelningar, vilka aldrig gavs ut då, upplöstes.

Nr: 517/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar