The Musical Box: ...har inte ett dugg med Värnamo att göra

söndag 10 december 2017

...har inte ett dugg med Värnamo att göra

WAR – LOVE IS ALL AROUND – 1976

Den här LP:n har inget med Troggs gamla dänga med samma namn att göra. Den har alltså inte heller ett dugg med pojkbandsversionen från det tidiga 90-talet med Wet Wet Wet att göra. The Troggs har förresten en gång i tiden spelat i Värnamo. Den konserten spelade någon in. Jag har den skivan. Där spårade texten det ur redan innan den började...jag tar det från början...
Love Is All Around är ett soul-funkalbum med Eric Burdon och War utgivet postumt, flera år efter att gruppen kastat in handduken. ABC Records tyckte det var en bra idé att ge ut skivan eftersom bandet då fortfarande var ganska populärt i USA. Att låtarna på skivan var inspelade flera år tidigare var det ingen som ville låtsas om.

Förmodligen var det därför albumet floppade ordentligt och blev i historieskrivningen efter Eric Burdons soul-funkperiod ihop med War den där svarta fläcken som ingen artist vill ha, men nästan alltid får.

Till Burdons försvar får jag väl ändå påpeka att han inte hade särskilt mycket med utgivningen att göra. Och han var inte ensam, nästan varenda rocker har råkat ut för något liknande, till och med Dylan...

Love Is All Around är därför ett album bara de allra närmaste fansen tycker är nödvändig i samlingen. Samlare av Animals skivor och dem som följde Eric Burdon efter det är så klart intresserade. Men för oss vanliga skivkonsumenter är detta nog ett album man skulle kunna låta bli att skaffa.
Nu hör jag i bakgrunden en del illa genomtänkta men intensiva protester, som envist hävdar att War ändå gör en rätt sjysst version av Tobacco Road och att hela b-sidan består av beatlescovern A Day In The Life och en låång liveupptagning från The Whiskey i Los Angeles där Burdon handlöst kastar sig ut i Paint It Black och av en händelse råkat få en snubbe på kongas med sig.

Det låter kanske spännande. Men nej, med lite distans är det inte särskilt fräckt eller roligt. Introlåten, Love Is All Around ni vet, är däremot en ganska svettig soul-funkrocker. Och har inte ett dugg med Värnamo att göra.

Nr: borttagen ur samlingen, säljes.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar