The Musical Box: Allt hänger på gitarristen i bakgrunden

onsdag 17 januari 2018

Allt hänger på gitarristen i bakgrunden

CURTIS KNIGHT & THE SQUIRES – YOU CAN´T USE MY NAME – 2015

Det här är inget annat än inspelningar med Jimi Hendrix från tiden precis innan han blev upptäckt, stack till London och blev ”Experienced”. Inspelningarna har släppts på vinyl flera gånger tidigare, men nu för första gången med tillåtelse av Hendrix eller hans efterlevande.
Inspelningarna på denna skiva är gjorda av Curtis Knight 1965 och 1966. Jimi Hendrix spelar gitarr, Curtis sjunger på alla låtarna. Fyra av låtarna är instrumentala och sägs vara gjorda av Hendrix, men där går uppfattningarna isär. Där det möjligtvis låter som att det är Jimi som sjunger dementerades av Hendrix där han menade att det var Curtis Knight som kopierat hans röst.
Enligt Hendrix själv var det aldrig meningen att ge ut inspelningarna på skiva. Fram till sin död hävdade han att det bara var några jam som hade spelats in. Han ville inte att låtarna skulle ges ut. Följande samtal utspelade sig 1967 mellan Hendrix och managern Ed Chalpin:
Hendrix: Edward, can you hear me? In other words, like you can't, you can't use my name for any of this stuff, all right? ... no, serious though, seriously.
Chalpin: Don't worry about it. I won't use it, don't worry about it.

En kort tid efter det licensierade Chalpin mot vad han lovat skivan för Capitol Records som sen gav ut inspelningarna under namnet Get That Feeling. Chalpin släppte senare också inspelningarna till ett dussintal andra mindre bolag, som bytte omslagsbilder och mixade om låtarna för att ge sken av att det handlade om nytt material.

Det var inte förrän på 90-talet Hendrix efterlevande fixk kontroll över materialet. Den skiva som nu släppts ska enligt producenten Eddie Kramer vara så nära originalinspelningarna som möjligt och inga extra pålägg ska vara gjorda.
Trots att låtarna aldrig var menade att ge ut är det ett album jag inte bara uppskattar för dess historik. Soulsångaren Curtis Knight ägnade visserligen nästan hela sitt liv åt Jimi Hendrix låtar och inspelningar, han har till och med skrivit böcker i ämnet.

Men han kunde nog klarat sig hyfsat på egen hand, utan Jimis gitarr. Man kan ha stor behållning av att lyssna på You Can´t Use My Name även man inte känner till historiken. Det är riktigt sjysst 60-talssoul...med ohyggligt fräck gitarrist i bakgrunden.

Nr: 340/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar