The Musical Box: Gasolin som frimärke

söndag 21 januari 2018

Gasolin som frimärke

GASOLIN – GASOLIN 3 – 1973

Det finns kanske flera skivomslag som blivit motiv på frimärken. Men jag känner bara till ett, omslaget till LP:n Gasolin 3 från 1973. Lyssnarna på Danmarks Radio röstade 2010 fram omslaget som frimärksmotiv. Jag har skivan, men inte frimärket.
Att omslaget till Gasolin 3 blev framröstat väl inte särskilt konstigt. Bilden är ju bara så läcker och dessutom har jag för mig att det är en scen från nån Marilyn Monroe-film, så den känns väl igen.

Men historien om det här skivomslaget är längre än så. Det är en målning av dansken Tage Hansen. Det här med upphovsrätt hade Gasolin inte en tanke på när skivan gavs ut. De använde bilden utan hans tillstånd.

Det tog naturligtvis inte lång tid innan Hansen fick reda på det. Men de gjorde upp i godo. Tage Hansen fick två kopior av LP:n, det var han nöjd med.

Skivan då? Jodå, den är lika lysande som bilden. Om uttrycket ”Rått men hjärtligt” kan användas om musik, så är det här.

Till inspelningen satsade Gasolin stort och engagerade engelsmannen Roy Thomas Baker som producent, som 1973 var en stjärna på väg uppåt. Han hade precis hjälpt Nazareth med deras andra platta, senare under samma år skulle han ge sig på Queens debutalbum.

Baker fick rätt bra fason på Kim Larsen och hans polare. Gasolin behöll sitt lite råa och med-glimten-i-ögat-sound från de två tidigare plattorna, men ljudet putsades upp och snyggades till.

En av mina favoritlåtar är Bobo´s sang, som med Bakers hjälp blir alldeles lysande. Men den släpptes aldrig som singel. Det gjordes i stället med Det var Inga, Katinka og Smukke Charlie på sin Harley (vilken alldeles fantastisk låttitel förresten) och Bessefar.
Det här var också den första LP där Gasolin försökte ge sig på en internationell karriär. Den gavs ut på engelska men hette då bara Gasolin. Men på den engelska skivan användes en annan omslagsbild.
Tage Hansens målning kom dock till användning när Gas 5 gavs ut på engelska 1976, då med namnet What a Lemon.

Nr: 73/2222

Jag har skrivit om skivan tidigare, men har nu delvis skrivit om texten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar