The Musical Box: Storheten med Baba O´Reilly

lördag 13 januari 2018

Storheten med Baba O´Reilly

THE WHO – WHO´S NEXT – 1971

Att Behind Blue Eyes är The Whos svar på Yesterday kan nog varenda radiostation intyga. Att världen blev påmind om storheten med Baba O´Reilly och Won´t Get Fooled Again tack vare deckarserien C.S.I i början av 2000-talet har säkert de flesta också koll på. Att Who´s Next är ett av de största rockalbumen genom tiderna är helt klart.
Det märkliga är att albumet har sitt ursprung i Pete Townshends fullständigt misslyckade rockopera Lifehouse. Arbetet med den blev till slut så rörigt att han med näsan satte stopp för projektet. De låtar som fanns blev i stället Who´s Next.

Det är ingen tvekan om att slutet av 60-talet och det tidiga 70-talet är storhetstiden för The Who. Album som Tommy (1969) Live At Leeds (1970), Who´s Next (1971) och sen kronan på verket – Quadrophenia (1973) talar för det.
Det finns anledning att så många fortfarande ser storheten med The Who, över 40 år senare. Orsaken är kanske att The Who knappast var något vanligt rockband. Det var inte bara grabbar som ville leva livet och lira rock, som Stones till exempel och 90 procent av alla andra rockband också.

På ett sätt är det enkelt att kategorisera The Who som ett rockband, till och med arenarock. Men gör man det är det en förenklad bild man skapar.

Mitt intryck är att The Who och Pete Townshend hade en djupare mening med vad de gjorde. Inte minst ett socialt engagemang, som främst kommer fram i Tommy och Quadrophenia. Att musiken de spelade bara var ett av flera sätt att uttrycka sig. Kanske är det därför deras skivor ibland kan tyckas vara lite ojämna.

Lifehouse, om det projektet blivit av, hade förmodligen ingen framtid. Men arbetet var inte meningslöst. Resultatet av det arbetet blev i stället blev Who´s Next, ett av tidernas största rockalbum.

Nr: 1227/2222

Jag har skrivit om skivan tidigare, men har nu delvis skrivit om texten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar