The Musical Box: Lite nordisk rockhistoria

lördag 27 januari 2018

Lite nordisk rockhistoria

GASOLIN – GASOLIN – 1971

Köpenhamn verkade vara Nordens rockhuvudstad i början av 70-talet. Hit kom alla de stora för att göra spelningar, Stones, Beatles, Who. Om de fick tid över blev det möjligtvis en konsert i Stockholm eller Göteborg också.
Därför var det kanske inte så konstigt att det var i Köpenhamn Gasolin såg dagens ljus. Det första riktigt stora rockbandet i Norden. Gasolin var kaxiga. Kim Larsen var storkäftad redan på den tiden och bandet gjorde grejer som ingen vågat eller kunnat göra innan. Vad hade vi i Sverige då? Pugh Rogefeldt. Och så Micke Rickfors i Hollies.

Gasolins första LP var riktigt uppkäftig. De tog skivomslaget från en serietidning och startade hela sin karriär med en traditionell dansk folksång, Langebro. Och så sjöng de på danska.

Vi jämförde Gasolin med de stora brittiska rockhjältarna och älskade varenda låt.

Det är inte många år sedan jag kom över Gasolin 1, som var svår att få tag på redan i mitten av 70-talet. Jag upptäckte inte de här danska rockhjältarna förrän -73 eller -74 och då var jag sent ute.
Gasolin 1 har sin givna plats i samlingen. Det är en debutskiva, lite tafatt och barnsligt kanske, men inspirerad både av både Beatles, Dylan och dansk folkmusik. Här finns egentligen inga låtar som man kan kalla riktigt bra. Men det är ärligt. Och ett av de första stegen. Jag tycker Gasolin 1 är dansk - och nordisk – rockhistoria.

Nr: 425/2222

Texten har publicerats tidigare, men eftersom den här skivan aldrig blir inaktuell tar jag mig friheten att publicera den igen, dock delvis omskriven.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar