The Musical Box: Zappas värnpliktsprotest

onsdag 3 januari 2018

Zappas värnpliktsprotest

FRANK ZAPPA – I DON´T WANNA GET DRAFTED – 1980 (1995)

Singeln I Don´t Wanna Get Drafted blev en stor hit för Frank Zappa...men bara i Sverige. Resten av världen gillade den inte alls. Zappa själv trodde på den. Han blev så arg när skivbolaget Mercury inte ville släppa singeln att han bildade ett eget bolag, Barking Pumpin, och gav ut den själv.
Resten av världen hade fel, Sverige hade rätt. I Don´t Wanna Get Drafted är en lysande liten retlig poplåt som pumpar på i ungefär samma stil som Bobby Brown, Baby Snakes och de där andra tidiga 80-talshitsen Zappa utan att egentligen tänkt sig det fick upp på listorna.

Det är kanske inte så underligt att den blev populär just i Sverige. I Don´t Wanna Get Drafted är en protestsång mot att USA vid den tiden ville införa allmän värnplikt, något som då nästan alla unga svenska gossar tyckte Zappa hade rätt i.

Låten fanns med på LP:n You Are What You Is från 1981, men då i en något annorlunda version än singeln och under namnet Drafted Again. Singelversionen finns med på skivan The Lost Episodes som gavs ut efter Zappas död.
Jag har låten både på vinylsingel och CD-singel. 45:an är ett relativt nyköp då originalsingeln försvann under mystiska omständigheter redan på 80-talet. CD-singeln skulle bli en tillfällig ersättare, men när jag sen fick tag i vinylskivan igen hade jag inte hjärta att göra mig av med CD:n...jag vet, ett jobbigt samlarbeteende...

Nr: 11/CD-singel
Nr: 128/singel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar