The Musical Box: Så började en ny tideräkning

måndag 1 januari 2018

Så började en ny tideräkning

SEX PISTOLS – NEVER MIND THE BOLLOCKS – 1977

November 1977 förändrades världen för alltid. Efter ett antal uppseendeväckande singlar kom till slut Sex Pistols LP, Never Mind The Bollocks. God Save The Queen, Pretty Vacant, Holidays In The Sun, Anarchy In The UK...
Som musiker var Sex Pistols minst sagt mediokert vilket borde placera deras insats långt ner eller till och med utanför den historiska rockskalan. Men deras existens blev ändå en extremt viktig händelse i rockmusikens utveckling, för hur många band har inte influerats av Sex Pistols?
Det ironiska med tonårsrebellerna Sex Pistols var att de själva backades upp stenhårt av sitt skivbolag som satsade gigantiska summor på dem. Hur långt hade de kommit annars? De hade ju bara en bunt hyfsade singlar och en väldigt stökig LP med sig bagaget.

Marknadsföringen lyckades och Sex Pistols blev själva antitesen till sin egen uppenbarelse. Min teori är att de vildsinta konserterna, det som skapade ryktet, egentligen var regisserade. Något som därmed gör det lätt att fnissande börja jämföra Sex Pistols med Kiss...
Men det är ändå inte fel att påstå att det började en ny tideräkning med Sex Pistols. Det ju dem som gjorde det. Det fanns visserligen punkband innan Pistols dök upp, men det var pistolerna som visade upp för världen att punken fanns.

Det var Sex Pistols som öppnade, nej sparkade in, dörrarna till skivbolagen som med feberheta fingrar efter 1977 skrev skivkontrakt med varenda gäng snorungar bara de kallade sig punkare. Det hindrar inte heller att Never Mind The Bollocks är en ikon i storleksordning med The Dark Side Of The Moon, Sgt Pepper och Blonde On Blonde.

Det roliga med att nu göra en jämförelse med några av rockhistoriens största musikalbum är att punken egentligen ville det helt motsatta. Men hade det varit bättre om LP:n nu för tiden jämförts med den enda sanna antitesen till kommersiell musik, Lou Reeds Metal Machine Music?

Nr: 844/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar