The Musical Box: Från avantgarde till spacerock

onsdag 10 januari 2018

Från avantgarde till spacerock

HIRO YANAGIDA – MILK TIME – 1970

Keyboardisten Hiro Yanagida skapar en mycket spännande musikalisk värld och tar sig med Milk Time genom allt från avantgardejazz via rock och psykedelia till spacerock. Milk Time är minst sagt spännande.
Albumet är mycket omväxlande, mycket för att Yanagida inte bara släpper lös sitt orgelspel utan även arbetar med fuzzgitarr, violin, bas och en ibland våldsam rytmsektion. De oväntade växlingarna mellan bakåtlutade coola jazzstandards, flummig hippierock i Grateful Deads anda och kraftfulla jazz- eller rockjam, nästan krautrock, gör skivan högintressant i min värld.
Hiro Yanagida är en i Europa tämligen okänd musiker och Milk Time en högst ovanlig skiva. Jag kom över den när franska Absinthe Records nyligen släppte en nypress. Det ska vara osagt om det är en piratpress eller en officiell, förmodligen det förstnämnda.
Milk Time har dock aldrig tidigare kommit ut i någon europeisk pressning, vare sig på vinyl eller CD. Att skaffa den här LP-skivan i original är troligen mycket svårt, och gissningsvis dyrt.

Hiro Yanagidas roll inom japansk psykedelia och progressiv rock är relativt blygsam även om de få album han spelade in nämns med mycket stor respekt.

Efter att under slutet av 60-talet spelat med för de flesta europeér okända band som Food Brain och Love Live Life spelade han under 70-talet in fem album under egen namn; Milk Time (1970), Hiro Yanagida (1971), Hiro (1972), Hirocosmos (1973) samt The Encounter With UFO (1978).

Ingen av de skivorna har tidigare släppts utanför Japan. Hiro Yanagida har efter det arbetat som studiomusiker och har genom åren gjort ett flertal låtar och jinglar för japansk tv och radio.

Nr: 29/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar