The Musical Box: Afzelius gåva till mänskligheten

tisdag 12 april 2016

Afzelius gåva till mänskligheten

BJÖRN AFZELIUS – INNAN TYSTNADEN – 1982

Det var med Innan tystnaden Björn Afzelius gick från suspekt vänsterinfiltratör till folkkär. Varenda en jag kände på den tiden köpte skivan. Och låtarna spelades överallt, hemma, på radio och till och med i tv. Varenda låt verkade bli en hit, Sång till friheten och Man kan inte äga varann inte minst.
Och Björn Afzelius flyttade till Italien (med miljonerna) och jag spelade låtarna jag också, dagligen, en hel sommar, eller om det var en höst...

Jag gissar att jag fortfarande kan nästan varenda text om jag bara får höra de första stråferna. Däremot har jag svårare att komma ihåg vad låtarna heter, men det har kanske med åldern att göra.
Vad jag nu minns bäst är att skivan kom ut något halvår innan Magnus Ugglas Välkommen till folkhemmet, och i min värld därför känns som någon slags tvillingskiva till Innan tystnaden.

Före 1982 en helt otänkbar allians, men så här många år efteråt ungefär som två sidor av samma mynt. Att Uggla några år senare skulle göra parodi av Vem kan man lita på? känns numera bara naturligt.
Själv valde jag i skivaffären mellan Peps Perssons skiva med skånska låtar (Edvard Persson) och Innan tystnaden och fastnade för Peps.

Jag gick dock tillbaka bara några dagar senare och köpte även Afzelius gåva till mänskligheten. Jag insåg att jag skulle vara hopplöst akterseglad utan denna skiva i samlingen.

Nr: 371/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar