The Musical Box: Bob Marleys eget återtåg

fredag 1 april 2016

Bob Marleys eget återtåg

BOB MARLEY & THE WAILERS – EXODUS – 1977

Efter att blivit utsatt för ett mordförsök på Jamaica satte sig Bob Marley i säkerhet i London 1976. Exodus är den första LP han spelade in i Europa, vilket kan vara orsaken till missuppfattningen att det skulle vara hans första album.
Jo, på den tiden var det ganska många som trodde det var så. Att Bob Marley hade en lång skivkarriär bakom sig när han kom till England var det inte alla som visste.

Men det var album som i mitten av 70-talet var nästan helt okända i Europa, rootreggae, den ursprungliga formen av reggae, hade svårt att slå rot i Europa och USA.

Utan att kunna historien gissar jag att Exodus var ett exotiskt album för många, men att det av reggaefolket ansågs som en sell-out, en popskiva.

En orsak till det var också att Exodus, av en tillfällighet eller medvetet, inte var så politiskt präglat som Marleys tidigare skivor.

Möjligtvis var det en av sakerna som gjorde att albumet blev en gigantisk succé. Lite ironiskt i det sammanhanget är då att ett av skivans mest intressanta spår, titellåten Exodus, är en uppmaning till alla dem vars förfäder fördes bort som slavar att återvända till Afrika.

Kanske var det också så att Marley såg sin vistelse i England som högst tillfällig och att hans tanke var att återvända till Jamaica, eller att hans flykt från Jamaica var hans eget Exodus. Men nu bara funderar jag (alternativt svamlar).
Exodus innehåller fler briljanta reggeapoplåtar, Natural Mystic, Jamming och lysande lilla kärlekssången Waiting In Vain är några av dem. 

Nr: 1408/2222

1 kommentar:

  1. "Exodus" är förstås en klassisk Marley-platta och innehåller flera av hans mest kända låtar. Jag tvivlar dock på att den kan ses vare sig som särskilt "exotisk" eller som en "sell-out". Soundet, arrangemangen och Marleys låtskrivande är sig ganska likt från de fyra tidigare plattorna på Island Records, med vilka Bob Marley & The Wailers etablerat sig för en i huvudsak vit rockpublik i Europa och USA.

    Men visst kan du ha rätt i att reggae i allmänhet uppfattades som smått exotiskt 1977. Jag minns att jag själv tyckte att reggae lät lite "konstigt" till en början. Det krävdes ganska många lyssningar på de första reggae-skivorna jag köpte (däribland "Kaya" med Bob Marley) innan jag tyckte mig "förstå" musiken.

    SvaraRadera