The Musical Box: Texterna viktiga för Ihre Kinder

fredag 15 april 2016

Texterna viktiga för Ihre Kinder

IHRE KINDER – EMPTY HANDS – 1970

Ihre Kinder var ett av de tidiga progressiva tyska rockbanden. Gruppens musik är dock inte särskilt progressiv i den meningen. Åtminstone Ihre Kinders första plattor har mer med den svenska politiska proggen att göra än med krautrock.
Till skillnad från de flesta svenska proggbanden var dock Ihre Kinder skickliga musiker och inte bara ideologiskt intresserade. Gruppens tredje platta, Leere hände, eller som den heter i min engelska version, Empty Hands, är en sjysst rockplatta med en hel del inslag av country, amerikansk västkustpsykedelia och pop. Låtarna påminner mer om Moody Blues i mitten av 70-talet än krautstorheter som Amon Düül 2.
Experimenterande med ljud var inte grejen för Ihre Kinder, som såg texterna som viktigare. Gruppens musik ska därför jämföras mer med till exempel Floh De Cologne, ett annat politiskt orienterat tyskt band från samma tid.

Kanske var det gruppens politiska ställningstagande, inte minst mot den sydafrikanska apartheidregimen, som gjorde att den här LP:n gavs ut även med engelsk text.

De som hört båda den tyska och engelska hävdar att den tyska är bättre, den engelska sägs låta något mer krystad även om Ihre Kinder till skillnad från de flesta andra tyska band hade en sångare vars engelska uttal var bra.

Nr: 1775/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar