The Musical Box: Mellan bubblegumpop och psykedelia

lördag 30 april 2016

Mellan bubblegumpop och psykedelia

TOMMY JAMES & THE SHONDELLS – GETTIN´ TOGETHER – 1968

Tommy James hade massor av låtar på hitlistorna i mitten och slutet av 60-talet. Det skulle inte förvåna om han var en av de mest produktiva amerikanska popartisterna på den tiden.
Gettin´ Together är inget undantag, flera av låtarna från skivan hamnade på amerikanska topplistan. Inte minst titelspåret, en sprittande liten bubblegumpop-låt som inte går att värja sig mot.

Jag vill inte räkna in Tommy James i samma genre som 1910 Fruitgum Company, Ohio Express och Lemon Pipers. Men jo, det är nog lite mer tuggummipop på den här skivan än Tommy James tidigare, som nog hade mer beatpop i sig än tuggummi, även om skillnaden är hårfin.
Vad som är mer intressant är att Gettin´ Together är något av ett övergångsalbum. Plattan efter hette Crimson And Clover, där Tommy James ganska tydligt orienterade sig mot psykedelia. Gettin´ Together är därför spännande, här finns både beatpop, bubblegumpop och psykedelisk pop.

Av den anledningen är Gettin´ Together inte ett Tommy James-album man bör hoppa över. Det kan man förresten inte med något av hans plattor. Att sen Tommy James ungefär vid den här tiden hamnade i trassel med skivbolaget Roulette, som visade sig vara styrt av amerikanska maffian, är en annan historia.

Nr: 886/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar