The Musical Box: Inga lättsinniga eller flummiga teorier

fredag 8 april 2016

Inga lättsinniga eller flummiga teorier

SHADOWS – SHADOW MUSIC – 1966

Shadow Music är inte något av Shadows viktigare album. Men å andra sidan...finns det någon Shadowsplatta som borde kallas viktig?
Det skulle i så fall vara singeln Apache, som blev en gigantisk hit. Men det var ju så tidigt som 1960, alltså närmare Krita- och Juraperioden än våra moderna tider...

Nåja, Shadow Music är inte dum alls oavsett om den har något historiskt värde eller inte.

Shadows och Hank Marvin, som alltid i hornbågade glasögon, vek inte en tum från sitt väl inkörda koncept med instrumentala versioner av ett antal samtida pop- och musikallåtar.

Alltså exakt samma sak som de gjort sedan 1960. Utan att ha något direkt minne av det, jag var alldeles för ung då, kan jag tänka mig att Shadows måste varit tryggheten själv i 60-talets popvärld.

Här florerade inga lättsinniga eller flummiga teorier. Men naturligtvis låter det bra om Shadow Music. The Shadows var ett skickligt och rutinerat popband redan i mitten av 60-talet, även om jag inte kan låta bli att jämföra dem med diverse svensktoppsband från 70-talet som jobbade på ungefär samma sätt.
Lite skojigt är att Shadows på den här LP:n provar på låtar med sång, hela tre, där inledande I Only Want To Be With You faktiskt är en lysande liten popdänga.

Nr: borttagen ur samlingen, säljes.

1 kommentar:

  1. Du frågar, retoriskt, om det finns någon Shadows-platta som borde kallas "viktig". Jag ska villigt erkänna att jag inte har koll på gruppens LP-skivor. Jag tycker inte heller att deras koncept att göra instrumentalversioner av diverse populära låtar (vilket de i huvudsak verkar ha ägnat sig åt under många år) är särskilt intressant eller bidrog till någon utveckling av populärmusiken. Men med detta sagt vill jag ändå hävda följande:

    Självfallet var många av The Shadows tidiga singlar oerhört viktiga ur ett rockhistoriskt perspektiv. De släppte ju i början/mitten av 1960-talet minst 15 - 20 singellåtar som kommit att betraktas som klassiker inom sin genre. Förutom "Apache" kan nämnas "Man of mystery", Kon-Tiki", "Atlantis", "F.B.I" och "Stingray". Vid sidan av The Ventures och Dick Dale anses nog Shadows fortfarande som det mest betydelsefulla bandet inom 1960-talets instrumental-/surfrock.

    Dessutom är väl inte 1960 så värst längesedan, sett ur musikperspektiv. Själv lyssnar jag i skrivande stund på Count Basie-inspelningar från 1937 - 38. De svänger stenhårt och känns inte ett dugg föråldrade.

    SvaraRadera