The Musical Box: Zappas svar på Sgt Pepper

lördag 9 april 2016

Zappas svar på Sgt Pepper

FRANK ZAPPA – WE´RE ONLY IN IT FOR THE MONEY – 1968

Bilden på insidan av omslaget är en parodi på Sgt Pepper. Men We´re Only In It For The Money är inte på något sätt Zappas motsvarighet till Beatles mästerverk. Det är dock en klassiker, om än inte direkt för sitt musikaliska innehåll. Det är en parodi där Zappa häcklar inte minst hippiefolket.
Frank Zappa gjorde som Bob Dylan när det gällde The summer of love. Han ställde sig utanför och ville inte vara delaktig. We´re Only In It For The Money är hans kommentar på sin samtid, där inte minst Flower power-folket granskas. Inget undgick hans skarpa blick.
Det finns ganska många gamla zappafans som menar att We´re Only In It For The Money var höjdpunkten för Zappas tid med Mothers Of Invention. Jag kan inte svära på att det är så. Jag tycker skivan är lite för skruvad för det. På grund av sina texter känns den numera dessutom något daterad.
Det är en tidig platta i Zappas produktion och kräver därför att jämföras med hans övriga utgivning på 60-talet. Att det är hans främsta verk på 60-talet är givet.

Skivans elaka tvilling Lumpy Gravy tål dock inte att ställas vid sidan av detta album, där Lumpy Gravy bara är skruvad är We´re Only In It smart och hejdlöst rolig.

Inte heller Freak Out och Absolutely Free klarar sig i konkurrensen. De går visserligen i samma ironiska spår men är i jämförelse med detta album lättviktare, vilket jag menar beror på texterna.

We´re Only In It For The Money är inte den första skiva med Zappa man ska köpa.

Det är i så fall ganska troligt att det även skulle bli den sista. Samtidigt är det ett zappaalbum som bör ingå i varje anständig skivsamling.

Nr: 1707/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar