The Musical Box: Musik med själ och hjärta

tisdag 5 april 2016

Musik med själ och hjärta

TOM PETTY & THE HEARTBREAKERS – SHE´S THE ONE – 1996

Ahh, den perfekta uppföljaren till magiska Wildflower. Avskalad, till hälften råbarkad och efter det kärleksfull och innerlig. She´s The One är ett underskattat Petty-album, kanske mest för att det är en soundtrack till filmen med samma namn.
I vanlig ordning när det gäller soundtracks har jag inte sett filmen. Och i det här fallet är det nog av underordnad betydelse. She´s The One är ett så starkt album att det absolut klarar sig utan filmen. På Wildflower från 1994 stod Petty officiellt ensam (men hela The Heartbreakers var med ändå).

På She´s The One var alla gamla polarna med igen, utåt sett för första gången på fem år. Tom Petty utan The Heartbreakers är som en stereoanläggning utan mellanregister, som ett svartvitt foto av en regnbåge, som Ten Years After utan Alvin Lee...
Kort sagt Tom Petty och The Heartbreakers behöver varandra. Det samarbetet blir pondus, styrka och en ohygglig kraft. Den styrkan och energin finns på She´s The One.

Jag får rysningar av inledningen med folkrockiga Walls, ståpäls av de hårda riffen i Zero from Outer Space, och blir nästan lipfärdig av psykedeliska popen i Hung Up And Overdue.

Att det är en soundtrack märks inte alls. Det känns inte som att Tom Petty vid ett enda tillfälle anpassat sig. Här finns inga tråkiga musikaliska passager enbart gjorda för att följa filmens handling.

Det är 14 låtar. Det är nästan så jag vågar påstå att det här är ett av de bästa album Tom Petty gjort. Det är musik med själ och hjärta, befriat från alla pretentioner och yttre krav.

Nr: 198/CD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar