The Musical Box: ”Det roliga börjar när de jammar”

måndag 18 april 2016

”Det roliga börjar när de jammar”

GRAND FUNK RAILROAD – GRAND FUNK LIVE ALBUM – 1970

Ett livealbum med Grand Funk kan inte beskrivas utifrån låtvalet. Oavsett vilka låtar de valt kan man vara rätt säker på att få med en hel del skräp.
Det enklaste är nog att sitta och stirra ut i tomma luften medan Mark Farner och hans kollegor dundrar på så mycket det bara går oavsett vilken melodi det råkar vara. Det roliga börjar när de jammar.

Nu påstår jag inte heller att Grand Funks jam egentligen är särskilt intressanta. Jag är ingen musiker, men till och med för mig är det uppenbart att Mark Farner inte är någon gitarrtekniker och virtuos.

Han döljer det dock bra genom att gasa på så mycket det går och använda så mycket effekter som det bara finns.

Särskilt vänligt mot örat blir det kanske inte, men hans Grand Funk spelar med hjärtat och lägger ner hela sin själ i vad de gör.

Det är där bandets storhet ligger. Det är också därför Grand Funk Railroads första liveplatta är en dubbel-LP det är svårt att låta bli att älska.

Den har det där som man skulle kunna kalla magi och ett gnistrande, skimrande energifält utan att på något sätt vara något musikaliskt storverk.
Jag gillar som sagt när Grand Funk börjar jamma. Och det gör de hela tiden på den här inspelningen. Det är gitarronani i låt efter låt och de drar gärna ut på det så länge som möjligt. Att publiken älskar det är det ingen tvekan om,. Det hörs.
Det hörs i mina högtalare också. Ljudet är ovanligt rått och rakt. Det verkar nästan som ljudteknikerna nånstans mitt under konserten gav upp, släppte reglerspakarna och lät Grand Funk göra precis vad de ville.

Nr: 2014/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar