The Musical Box: Sista delen i Fripps MOR-trilogi

torsdag 28 april 2016

Sista delen i Fripps MOR-trilogi

ROBERT FRIPP – EXPOSURE – 1979

Robert Fripps LP Exposure är något helt annat än samma låt med Peter Gabriel. Gabriel tar distans och skapar en nästan spöklik stämning. Fripp är i stället våldsam och brutal vilket tillsammans med Terre Roches sång ger låten en helt annan innebörd.
Låten Exposure skrevs av Peter Gabriel och Robert Fripp tillsammans inför inspelningen av Gabriels andra soloalbum, det som numera fått namnet Scratch eftersom det från början – i likhet med alla Gabriels tidiga plattor – inte hade något namn alls, vilket i sin tur innebar en viss förvirring, åtminstone för den lite yngre generation som inte var med i slutet av 70-talet.
LP:n Exposure, Gabriels tvåa och överraskande nog ena halvan av smörsångarduon Hall & Oates, Daryl Halls album Sacred Songs, planerades av Robert Fripp att ingå i en trilogi album (MOR-trilogy), eftersom det var album han medverkat på och dessutom producerat.

Men så blev det inte beroende på att skivbolaget under tre år vägrade ge ut Halls Sacred Songs och att Fripps egen platta också blev fördröjd.

Exposure är dock en högintressant skiva som fans av Genesis, King Crimson och experimentell progrock borde ha stort intresse av.

Robert Fripp rör sig lekande lätt mellan diverse genrer och skapar ett synnerligen musikaliskt album där man hela tiden sitter på helspänn för att inte missa något.

Låten Exposure är en höjdpunkt, som det dock tar tid att vänja sig vid för den som under många år haft Gabriels version som ledmotiv.

Here Comes The Flood, en annan låt från Gabriels tvåa där dessutom Peter Gabriel själv är med och sjunger, är en annan favorit.

Men att välja ut någon enskild låt på ett sånt här album är naturligtvis nästan omöjligt, det är helheten som är det viktiga.

Lägg sedan till att Robert Fripp fick hjälp av flera av den tidens storheter; Brian Eno, Peter Hammill, Phil Collins, Narada Michael Walden och dessutom Daryl Hall (sång på North Star).

Nr: 1173/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar