The Musical Box: Caravan fick fansen att tvivla

måndag 12 december 2016

Caravan fick fansen att tvivla

CARAVAN – BETTER BY FAR – 1977

Så här sägs det på Internet om den här skivan:

”...and wonder how the group that recorded BETTER BY FAR can actually call themselves Caravan.” (recensent på amazon.com)

”If I Could, I think they made another one of their jokes with the album title here as this is certainly not so . Avoid. Even a die-hard fan such as me has no interest in this.” (recensent på progarchives.com)

Better By Far has been a great disappointment for me and it´s not an album I will return to in the near future. This is only for fans of soft rock. (annan recensent på progarchives.com)
och så vidare...
...Allmusic.com skriver förresten inte en rad om den...

Nej, den här LP:n med Caravan var det inte alla som gillade, även om det finns en och annan som är ganska förlåtande också. Då jag inte är någon större kännare av Caravan kan jag dock unna mig lyxen att ändå tycka hyfsat bra om Better By Far.

För er som inte vet:
Caravan hörde till den nu nästan mytologiska Canterbury-scenen i England, där ett flertal närbesläktade grupper experimenterade med jazz, rock, medeltidsmusik, folkmusik och så vidare. Flera av Caravans tidigare album anses vara små mästerverk i genren.

Better By Far är ett något senare album och anses inte vara något mästerverk alls. Caravan hade i mitten av 70-talet brutalt skiftat stil och får här nog anses vara tämligen poporienterat. Inte minst visar det sig genom att gruppen anlitat popgurun Tony Visconti som producent. Det sved säkert i öronen på de gamla fansen...

Nåja, The Last Unicorn och kanske också Behind You är inte särskilt mycket pop, det är ganska avancerade stycken för att vara den här LP:n. Men det tar Caravan igen på på resten av skivan, där jag faktiskt förstår varför fansen tycker som de gör...

Men som helhet tycker jag som sagt att det är en ganska rolig platta. Men då har jag egentligen inga direkta bindningar och uppfattningar om Caravans tidigare album. Om det i sig är bra eller dåligt får var och en bedöma.

Men för den här skivans del är det bra. Men Better By Far ansågs säkert som radikal, för att inte säga provokativ, på sin tid, därav reaktionerna. Men är det egentligen inte precis vad progressiv rock handlar om, att skaka om...?

Sen var Caravan definitivt inte ensamma. I mitten av 70-talet gick flera gamla progrockband åt samma håll och började spela betydligt mer lättsamma saker, Genesis, Earth & Fire...

Nr: 1659/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar