The Musical Box: The Collage - sunshinepop eller psykedelia

onsdag 14 december 2016

The Collage - sunshinepop eller psykedelia

THE COLLAGE – THE COLLAGE – 1968

Vad sägs om lite harmonisk solskenspop från slutet av 1960-talet. Så pepprad med nostalgi att det svider i ögonen. Jag kom över den här plattan på en loppmarknad och köpte den på chans. Omslagsbilden är ju så läcker.
Det var nog ett ganska hyfsat köp. The Collage är äkta sunshinepop från Kalifornien. Stämsång, akustiska gitarrer och en väl avvägd stråksektion i bakgrunden.
Kanske inte det som står högst på min lista över bra pop, men det är en skön och lite lagom svängig platta. Det jag gillar bäst är så klart att The Collage har så klara influenser från de stora banden i San Francisco på den tiden, Mamas & the Papas inte minst, och kanske Jefferson Airplane.

Jag kan också se en del likheter med vissa chicagoband från tidigt 70-tal, som Spanky & Our Gang och såna där. Nästan lite Whiskey-A-Go-Go, Helgonet eller Mannen från UNCLE över det här.

Plattan är utgiven 1968 (eller 1967, där går uppgifterna isär) på udda skivbolaget Smash Records. Det finns tio låtar på plattan. Låten Driftin´ släpptes också som singel, som är en låt av Bobby Kimmel i Stone Ponys, som själv också gjort en inspelning av den.

Nr: 1755/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar