The Musical Box: Det är inte snön som faller

lördag 24 december 2016

Det är inte snön som faller

När nu julstämningen lagt sig som ett mjukt täcke över oss passar The Musical Box på att komma med denna julhälsning. Det är inte snön som faller är en "jullåt" från det tidiga 80-talet.

ANDERS F RÖNNBLOM – DET ÄR INTE SNÖN SOM FALLER - 1984

Hade du tänkt avfärda Det är inte snön som faller som ännu ett sånt där spekulativt samlingsalbum där en eller två nya låtar lagts till en rad gamla hits, som tvingar dem som redan har låtarna att köpa skivan ändå?
Och så blir du lite förbannad för att skivbolagen är så uträknande...och du vet om det...men kan inte göra något...utan ”måste” köpa den... Men så lätt går det inte att komma undan den här gången. Visserligen är Det är inte snön som faller ett samlingsalbum, typ.

Bara två spår är egentligen nya, omåttligt populära jullåten Det är inte snön som faller och den lite udda synthpoplåten Nödutgång, som borde ta vägen till nån nödutgång nånstans för så rolig är den inte, men skit samma. Förmodligen var det nödvändigt att åtminstone den första låten skulle finnas med på nån LP och inte bara som singel.

Det finns fler än jag som utnämnt den till den bästa jullåt som någonsin gjorts. Frågan är då om man jämfört med Min julskinka har rymt och Torssons Rolf ren, eller om det också innefattar Stilla natt och Bing Crosbys White Christmas. Men jag låter den frågan vara obesvarad...
Vad jag egentligen ville komma till är att resten av låtarna är gamla saker, hämtade från LP-skivor som Rapport från ett kallt fosterland, Vit flagg och Krig & Fred & Country Music. Men det är inte de gamla vanliga versionerna. Nästan alla är omgjorda, eller snarare omstöpta till 1984 års popmall, på gott och ont...mest ont faktiskt...men lite intressant ändå...får jag väl medge.

Men som sann konservativ Anders F-lyssnare håller jag mig nog till originalen, även om man inte känner sig så lurad som man först trodde att man visste att man skulle bli... Det här var Rönnbloms andra samlingsplatta, den första hette Poesi för kvarnbarn. Två samlingsplattor med bara några års mellanrum, men sammanlagt ger de ändå bara en hyfsad bild.

Det lite märkliga är att på ingen av de två skivorna är någon enda låt hämtade från sena 70-talarna Komedia- och Det hysteriska draget-skivorna, som åtminstone jag tyckte var ganska stora höjdpunkter.

Nr: 1154/2222

1 kommentar:

  1. God jul och tack för en trevlig blogg! Jag läser dina inlägg praktiskt taget dagligen, även om jag inte alltid kommenterar. Visserligen skiljer sig min musiksmak ganska mycket från din, och en del av de plattor du tar upp är jag måttligt intresserad av. Men jag gillar din hängivenhet och det faktum att du vågar vara lite "nördig" vad gäller ditt musikintresse och skivsamlande. Jag hoppas du har gott om plattor kvar att skriva om, och jag hoppas att tomten kanske kommer med något tillskott till din samling!

    SvaraRadera