The Musical Box: Stones felande länk

tisdag 27 december 2016

Stones felande länk

ROLLING STONES – AROUND AND AROUND – 1964

Den här tyskpressade samlingsskivan* försöker rätta till den förvirring Rolling Stones ordinarie skivsläpp orsakade i mitten av 60-talet. Det är Rolling Stones felande länk.
Här finns de låtar som 1964 aldrig gavs ut på LP utan bara som singlar eller på någon av EP-skivorna The Rolling Stones och Five By Five samt ett par låtar som bara fanns med på den amerikanska LP:n 12x5 (oktober 1964). Jag påstår att Around And Around därför är en helt nödvändig skiva för alla de samlare av Rolling Stones som enbart siktat in sig på LP-skivorna.

Det är dessutom en riktigt bra rockplatta från Stones tidiga år. Egentligen saknar jag bara en enda låt, Stones debutsingel Come On från 1963.

Däremot får man med deras andra singel, I Wanna Be Your Man, som de fick av beatlespojkarna. Givetvis är det covers hela vägen, men inte särskilt mycket bluesrock som på deras riktiga debutplatta (släppt i april 1964).

I stället blandar och ger Stones friskt med allt från beatpop, 50-talsrock, soul och blues. Den här LP:n ligger närmare Buddy Holly, Bill Haley och Chuck Berry än någon annan stonesplatta.

Stones skivutgivning under deras första år är minst sagt förvirrande. På den tiden var det nämligen inte alls självklart att ett fullängdsalbum skulle följas av ett antal singlar eller att de singlar som släppts helt naturligt skulle finnas med på första albumet, som det är nu för tiden.

Nej, i början av 60-talet tänkte man lite annorlunda. Då ansåg man att det inte fanns någon anledning att ha med singellåtarna på LP-skivorna, de var ju redan utgivna...
Det där tänket följde Rolling Stones under i stort sett hela 60-talet, vilket innebar att de skivor som gavs ut i Europa respektive USA kunde skilja sig åt beroende på vilka singlar som släppts i just den delen av världen. Vilket också betyder att samlare av Rolling Stones nu för tiden tvingas leta upp både den brittiska och den amerikanska pressen av samma skiva eftersom låtarna inte är desamma...

Nr: 1849/2222

* Jag är osäker på min upplaga av Around And Around är från 1964. Jag tror inte det, den ser yngre ut än så.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar