The Musical Box: Janus kräver plats

fredag 30 december 2016

Janus kräver plats

AUNT MARY – JANUS – 1973

Efter att ha avverkat folkrock, rock och hårdrock landade Aunt Mary till slut med detta konceptalbum i progressiv rock. Med all rätt anses denna LP deras tredje album vara norska Aunt Marys starkaste och mest intressanta. Det är med denna LP i ryggen man vågar jämföra bandet med andra norska storheter som Junipher Greene och Ruphus.
Janus är ett sånt där album som kräver plats, en självklar och mycket tydlig sådan, mitt i rummet, i centrum. Att det tar över och styr händelserna mot sitt alldeles egna och mycket egensinniga mål är givet. Janus är progressiv rock i ett av sina mest innovativa stadier. Men här finns inte plats för trams; sagor, tomtar och troll i hemmagjorda fantasyvärldar.
Aunt Marys Janus har mer med Genesis The Lamb Lies Down On Broadway än med märkliga synthpassager och trollkarlar med långa vita skägg och spetsiga hattar. Att Aunt Mary har rötterna i rockmusik och nordisk folkmusik går naturligtvis inte att missa. Att det är så är en av skivans styrkor.
 
Många menar att Aunt Mary var ett av Norges främsta och bästa progressiva rockband på sin tid. Jag menar att det i så fall handlar om den här LP:n och inget annat.

Första skivan och andra plattan Loaded har visserligen ganska mycket charm men är mer ”vanlig rock” och är svåra att på allvar jämföra med detta album.

Janus var bara det tredje albumet Aunt Mary spelade in. Märkligt nog blev skivan deras sista. Jag kan inte göra annat än att rekommendera detta album.

Nr: 683/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar