The Musical Box: Underskattad J Geils-platta

fredag 2 december 2016

Underskattad J Geils-platta

J GEILS BAND – LADIES INVITED – 1973

Har du också hört ryktet att fjärde plattan med J Geils Band, Ladies Invited, inte skulle vara särskilt bra? Glöm det! Det är en lysande bluesrockplatta som står sig lika bra som någon annan av bandets 70-talsalbum.
Felet med skivan är att den kom bara något halvår efter att J Geils Band släppt magiska Bloodshot, den LP som gjorde bandet världskända i hela USA och delar av resten av världen också. Innan dess hade bandet dessutom gett ut liveplattan Full House, som än i dag anses vara en av de bästa liveplattor som spelats in i genren.

Efter två sådana album är det givetvis inte lätt att komma dragande med en LP till, oavsett hur bra den än skulle råka vara. Det är enbart därför Ladies Invited fått sitt något skamfilade rykte. Vilket givetvis inte är sant. Denna LP är ett måste för alla samlare av 70-talsrock och synnerhet bluesrock. Utan att det på skivan finns en enda riktigt stor hitlåt. Men på vilken J Geils-platta från 70-talet finns det några radiohits?
Du kan med gott mod kasta dig över denna skiva, som börjar med en så fläskig basgång att man tror högtalarmembranen släppt. Därifrån fortsätter J Geils leverera den ena blixtrande bluesrockaren efter den andra.

J Geils själv river av ett antal av sina patenterade gitarrsolon, Magic Dick briljerar på munspel och Peter Wolf låter som alltid precis som Mick Jagger och hittar, också som alltid, det där läckra stenade bluesgroovet. Rekommendation: Hittar du den här skivan - den kan vara ganska svårhittad - släpp inte taget!

Nr: 440/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar