The Musical Box: Märkliga ljudbilder skapas

lördag 10 december 2016

Märkliga ljudbilder skapas

HARMONIA – MUSIK VON HARMONIA – 1974

Denna supergrupp med Clusters Dieter Moebius och Joachim Roedelius tillsammans med Michael Rother från Neu hade planer på att ta den ambienta musiken ännu längre ut i det okända. Man kan nog säga att det misslyckades, men inte på grund av att det saknades ideér utan för att skivbolaget helt enkelt inte lyckades med marknadsföringen.
Men Harmonia "upptäcktes" ändå av Brian Eno, som blev lyrisk över det han hörde och senare samarbetade med Clusterduon på en rad album (Cluster & Eno 1977, Before And After Science 1977 och After The Heat 1979).

Harmonia är trots det att betrakta som en synnerligen obskyr del av av den tyska elektroniska musiken, där gruppens tankar nog kan påstås vara långt före sin tid. Man kan dock med viss rätt hävda att Harmonia ligger närmar Cluster än Neu då musiken på skivan har mer med främst ambienta musiklandskap att göra än med Neus oftast råare och fräckare framtoning.
På grund av det går det givetvis att diskutera om Harmonia verkligen var att betrakta som en supergrupp. Det känns mer som ett clusterprojekt med Michael Rother som sidekick, hans medverkan sträcker sig till diverse gitarr och syntheffekter.

För den som är ute efter den omedelbara sensationen är Musik von Harmonia inte att rekommendera. Det är inte musik som direkt går att koppla upp mot kroppens motoriska muskelminne för att sedan finnas där i bakgrunden konstant. Nej, Harmonia måste få ta tid på sig, bli till en upplevelse som sakta växer fram ur de märkliga ljudbilder som skapas.
Jag påstår dock inte att upplevelsen är odelat positiv, Harmonia balanserar mellan det dissonanta och det högst behagliga. Det kan vara både en njutning och retande att lyssna på denna LP.

Nr: 1744/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar