The Musical Box: Bröderna Cartwright på tv

tisdag 13 mars 2018

Bröderna Cartwright på tv

DAVID ROSE & HIS ORCHESTRA - BONANZA - 1960

Bröderna Cartwright är ett sånt där barndomsminne som nog aldrig försvinner. Det var mitten av 60-talet, svartvit tv och textremsor man aldrig hann med att stava sig igenom.
Bonanza hette ledmotivet, en signaturmelodi man kunde gå och vänta på en hel dag innan programmet började. Det här var nämligen på den tiden det gick max ett bra tv-program i veckan i bästa fall, vilket nog inte är riktigt sant, men det var så vi ungar tyckte i alla fall.

Bröderna Cartwright var visserligen en cowboyserie och en hel del våldsamheter, men serien sändes på någorlunda barnvänlig programtid. Och trots de våldsamma inslagen, som inte var alls våldsamma om man jämför med dagens barn- och ungdomsprogram. Indianöverfall och skurkar, de tre bröderna klarade allt och fick hjälp av pappa Ben och Manolito. Oerhört romantiskt, pojkboksspännande och alldeles fantastiskt!

Dave Rose and his Orchestra gjorde musiken och ledmotivet Bonanza var skriven av Dave Rose själv som på den här tiden var en både välkänd och ofta anlitad låtskrivare till diverse tv-serier. Förutom Bonanza gjorde han bland annat också musiken till Lilla huset på prärien och flera andra tv-serier. Hans mest berömda låt är dock The Stripper, som med tiden kom att bli närmast standardmusiken till stripteaseframträdande över hela världen.

Nr: 73/singel

PS. Har sett att avsnitt av serien nu visas på TV4 Guld, DS.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar