The Musical Box: Skapelsens krona

söndag 4 mars 2018

Skapelsens krona

JEFFERSON AIRPLANE – CROWN OF CREATION – 1968

Har Lather blivit för gammal? När han fyllde 30 år började hans mamma skicka honom tidningsurklipp om hans vänner från förr, som fått fina jobb, som lyckats, som till och med får köra sin egen stridsvagn.
Kan då Lather flumma runt, fläta håret, dansa på gatorna och ligga naken i sanden? Klart att han kan, säger Jefferson Airplane. Han är en legend bland de unga och kan göra precis vad han vill.

Crown of Creation är en lågmäld Jefferson Airplane-platta, men den är knappast försynt. Den är elak, cynisk och humoristisk. Albumet anses vara ett av Jefferson Airplanes sista stora album men inte i samma klass som mästerverket Surrealistic Pillow.

Det är möjligt att skapelsens krona i Jeffersons värld är surrealistisk, men det här albumet ligger inte långt efter. Ett verk signerat Kaukonen och Grace Slick som inte går att bli av med.

Lather är klockren, Ice-Cream Phoenix en LSD-tripp och Star Track en ironisk kärleksbetraktelse. Crown of Creation kan spelas hur många gånger som helst, det finns mycket att upptäcka.

Till skillnad från de flesta andra band inom 60-talets psykedeliska rock var Jefferson Airplane övertygade i sitt ställningstagande när det gällde droger och inte minst vietnamkriget. De tvekade inte att tala om vad de tyckte.
Det kanske är lite patetiskt att försöka berätta om en platta som kom för över 40 år sedan och försöka översätta vad de egentligen menade. Men Crown of Creation har limmat sig fast på min skivspelare. Grace Slicks spröda, men irriterande röst, går inte att bli av med. Jorma Kaukonens geniala melodislingor äter sig fast.

Nr: 797/2222

OBS! Favorit i repris. Jag har skrivit om denna skiva tidigare, men ger den nu en ny chans med nästan samma text.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar