The Musical Box: Ett kraftfullt och mustigt sydstatsalbum

torsdag 1 mars 2018

Ett kraftfullt och mustigt sydstatsalbum

LYNYRD SKYNYRD – SKYNYRD´S FIRST AND...LAST – 1978

Detta album kunde varit ett av Lynyrd Skynyrds allra främsta verk, men blev bara en parentes. Låtarna är alla inspelade före Lynyrd Skynyrd släppte sin första riktiga platta, men gavs inte ut förrän efter flygplanskraschen och alla trodde sagan var över, därav namnet.
När sen Johnny van Zant tog över efter Ronnie och tog bandet till nya men andra höjder blev Skynyrd´s First And...Last inaktuell och hamnade på undantag i bandets diskografi över samlingsalbum.

Men någon samlingsskiva är det verkligen inte. Bara en av låtarna finns med på något annat album, Things Going On, som man hittar på debutskivan från 1973. Ingen av de övriga hade inte getts ut 1978 när skivan släpptes.
Nu tar jag i, men menar det. Skynyrd´s First And...Last är ett av de bästa tips av bortglömda och missförstådda skivor jag kommit med på den här bloggen. Det är verkligen ett album som hamnat på undantag, men är betydligt större - ohyggligt mycket större - än sitt rykte.
Om du gillar Lynyrd Skynyrds tidiga plattor är det här absolut en skiva att leta efter. För min del rankar jag den väldigt högt och påstår att den är bandets bästa efter debutskivan och Second Helping. Jag påstår också att här hittar man en av Lynyrd Skynyrds allra bästa låtar någonsin, dock på ett helt annat plan än Sweet Home Alabama.
Ta dej tid att lyssna noga på Was I Right Or Wrong, jag lovar den är fantastisk. Storyn är banal men lysande om den unge rockern som lämnar sina besvikna föräldrar och ger sig ut på vägarna och mot alla odds lyckas. Om Lynyrd Skynyrd gett ut den på skiva då kunde den blivit bandets eget anthem, i stället blev det Freebird.

Skynyrd´s First And...Last är ett rejält, kraftfullt och mustigt sydstatsalbum som definitivt hade klarat att stå på egna ben redan i början av 70-talet.

Det kunde skivan gjort 1978 också, men sågs väl då som någon slags obskyritet som bara de allra närmaste fansen behövde ägna någon tid. Inget kunde varit mer orättvist.

Om jag jämför med Allman Brothers album Brothers & Sisters förstår säkert en och annan vilken nivå jag tycker den är skivan håller.

Nr: 334/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar