The Musical Box: Holländsk postpsykedelia med en touch av sunshinepop

torsdag 22 mars 2018

Holländsk postpsykedelia med en touch av sunshinepop

SHOCKING BLUE – DREAM ON DREAMER – 1973

Popvärlden är full av bortglömda mästerverk. Dream On Dreamer är inget direkt mästerverk. Men det är bortglömt av de flesta, vilket kan tyckas orättvist, det är ett riktigt sjysst popalbum med massor av kul låtar.
1973 var Shocking Blue på väg ut från de stora scenerna. De hade aldrig lyckats återupprepa framgången med sin stora hitlåt Venus från 1969 trots att bandet släppt flera välgjorda album och turnerat hårt.

Kanske var det så att Shocking Blues sound, holländsk postpsykdelia med anstrykning av sunshinepop, hade lite för mycket 60-tal över sig för att funka på publiken under det tidiga 70-talet.

Det är nog därför Dream On Dreamer anses vara ett av Shocking Blues svagaste album. Samtidigt kan det vara ett kvitto på att de skivor de gjort tidigare var riktigt starka.

Men skivan är oväntat trevlig att lyssna på, Shocking Blue har kvar sitt lite raspiga och kraftfulla sound, Mariska Veres karaktäristiska sångröst, som emellanåt påminner om Grace Slick, ger musiken en vass och lite spännande edge, som gör att Dream On Dreamer blir mer psykedelisk pop (fem år för sent), än sunshinepop.

Jag tycker det är en skiva som är värd att lägga lite tid på. Time Slips Away, Diana In Her Dreams och Save Your Love är låtar i samma stil som på Shocking Blues 60-talsplattor.

Favorit är dock den lite udda In My Time Of Dying och balladen Just A Song, där Mariska Veres sångröst verkligen kommer till sin rätt och hon visar upp en lite annan sida av sin talang.
Albumet har tills det nyligen trycktes upp på nytt 2017 varit synnerligen svårt att få tag på. Men nu finns skivan ute igen, vilket säkert en och annan Shocking Bluefans uppskattar då många saknat skivan i sin samling.

Dream On Dreamer var sista plattan där bandledaren och låtskrivaren Robbie van Leeuwen medverkade. Shocking Blue spelade efter att han lämnat bandet in ytterligare ett album, Good Times, med en ny gitarrist, där soundet var tyngre och rockigare än på tidigare skivor.

Nr: 830/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar