The Musical Box: Red Queen to Gryphon Three

söndag 25 mars 2018

Red Queen to Gryphon Three

GRYPHON – RED QUEEN TO GRYPHON THREE – 1974

Det kräver intresse för konstigheter och ett stort tålamod att lyssna på Gryphon. De var på sin tid mest känt för att vara först med att ta in medeltida musik i rocken.
De använder därför musikinstrumet som i rocksammanhangen blir väldigt exotiska, som krumhorn, oboe och klockspel, och får det att fungera tillsammans med elgitarr och bas.

Red Queen To Gryphon Three ligger dock inte långt från tidiga genesisalbum som Trespass, Foxtrot och Nursery Cryme, men utan sång och utan den där lilla glimten i ögat som Peter Gabriel hade på den tiden.

Gryphon är nämligen extremt seriösa och helt humorbefriade. Men ändå går det inte att slita sig från musiken, man sugs med i de märkliga rytmerna, för att till slut vara helt fast.

Red Queen To Gryphon Three innehåller bara fyra låtar, eller stycken är kanske mer rätt att kalla dem. Att påstå att den eller den delen skulle vara bättre än någon annan går inte. Skivan är en helhet där enstaka delar inte går att sålla ut.
Plattor med Gryphon är svårt att få tag på nu för tiden. De släpptes bara i ett mindre antal även på 70-talet, så de som finns ute på begagnatmarknaden är mycket få. Mitt exemplar av skivan är inte ett original från det lilla skivbolaget Transatlantic, utan en reissue på amerikanska lågbudgetbolaget Bell.

Nr: 149/2222

OBS! Favorit i repris. Jag har skrivit om denna skiva tidigare, men ger den nu en ny chans.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar