The Musical Box: Madman Across the Water

torsdag 15 mars 2018

Madman Across the Water

ELTON JOHN – MADMAN ACROSS THE WATER – 1971

Efter att ha skrivit massor av texter om progressiv och psykedelisk rock känns det som en utmaning att ge sig på Elton John. Han kan knappast betraktas som progressiv eller särskilt psykedelisk heller för den delen. Förutom det där med hans progressiva glasögon då.
Madman Across The Water är inte Eltons Johns bästa album, men ett av dem. En av låtarna, Tiny Dancer, fanns också med som ledmotiv i filmen Almost Famous. Det var där jag fick upp ögonen för låten och den här plattan.
Filmen handlar om rockbandet Stillwater som aldrig blev så där stora som de ville. Elton John är naturligtvis hur stor som helst. Man kanske borde följt hans skivutgivning lite bättre, men han har ju krängt ur sig fler album än vad råttor föder ungar...och det ungefär på samma tid och han fortsätter nu för tiden också trots att han blivit folkpensionär.
Men Madman Across The Water gillar jag. Trots att den kom ut mitt under glamrockens storhetsår, och att Elton John fanns med någonstans i den vågen, är det här inte alls någon glamrockskiva. Det är helt tvärtom. Det är en väldigt allvarlig skiva. Kanske var det så att Elton John vid den här tiden försökte bygga upp något slags rykte som seriös artist, vad vet jag.
Tiny Dancer är naturligtvis min favorit, egentligen en kul liten popdänga, men som sagt var med allvarliga undertoner. Levon är också en sån där låt som gått till eftervärlden. Den är ohyggligt stark.

B-sidan är en sak för sig. Den är mycket seriös och tar tid att lyssna in sig på. Men jag har kommit på att den här LP:n funkar bäst om man lyssnar på hela skivan. En och en blir låtarna inte lika bra. Förutom Tiny Dancer och Levon då.

Nr: 1196/2222

OBS! Favorit i repris. Jag har skrivit om denna skiva tidigare, men ger den nu en ny chans.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar